Marsul pentru Basarabia


Am fost sambata la Universitate, la cateva ore distanta dupa ce marsul organizat pentru reunificarea tarii se terminasera. De ce m-am dus? Nu pentru a milita pentru cauza de mai sus, desi ideea unirii mi-a placut dintotdeauna si la un moment dat chiar aveam de gand sa ma inscriu in platformele care sustin acest ideal: Basarabia e Romania si Actiunea 2012.

 Am fost pentru a-mi raspunde la intrebari, pentru a lua pulsul actiunii si pentru a incerca sa ii cunosc pe cat mai multi dintre cei stransi acolo.

Inainte de a va descrie peisajul de la fantani, trebuie sa va reamintesc cronologic ce s-a intamplat: la ora 14:00 s-au strans aproximativ 2000 de „unionisti”, au plecat spre Piata Victoriei pe traseul aprobat pentru miting iar la ora 18:00 cand totul trebuia sa se termine, cativa indivizi, conducatori de turma printre care si George Simion au fortat schimbarea traseului. A rezultat un mic clinci cu fortele de ordine, din care 5 protestatari s-au ales cu amenzi pentru deranjarea ordinii publice.

Majoritatea au plecat spre casele lor, iar aproximativ 200 de prin toata tara, precum si Basarabia au ramas peste noapte la Universitate in peste 50 de corturi. Punctul 1.

Unionistii s-au discreditat singuri prin aceasta actiune esuata, au produs un show televizat, de pe urma caruia Firea, Basescu sau Ponta au incercat sa intarate masele asupra guvernului tehnocrat, si atentie, mai ales asupra Ministerului de Interne, cineva se pare ca nu este multumit de organizatorul alegerilor din decembrie. Tot de pe urma showului televizat au profitat din plin, Dodon si socialistii favoriti la alegerile din Republica Moldova, precum si principala masinarie de propaganda ruseasca, Russia Today. Practic, individul numit George Simion, tocmai a mai adaugat cateva procente de neincredere in unire din partea populatiei de peste Prut. Punctul 2.

Revenind la punctul 1, atmosfera din jurul corturilor era placuta. Foarte multi tineri, educati, deloc provocatori,ba din contra, chiar au avut curajul sa intre in mijlocul diversionistilor si sa delimiteze membrii Actiunea 2012 de instigare asupra presei sau jandarmeriei. Formand un mix elegant cu entuziasmul tinerilor, gaseai si multi parinti sau chiar bunici care se anturau intre ei la discutii despre zonele din care provin. Intre discutiile despre zonele de bastina sau momente istorice cheie, „batranii” aveau grija de grupurile de tineri care roiau prin jur sau se uitau in sutele de carti stranse pentru copiii din Basarabia: „cum va simtiti? Sunteti bine? Va e frig? Mai aveti ceai?” intrebari pe care le auzeai la tot pasul.

Aceasta atmosfera placuta dispare cand imi pun intrebarile legate de punctul 2. Din partea liderului platformei, George Simion am observat un cu totul alt comportament, ajuns mai tarziu la Universitate, si mult prea ocupat cu interviurile in care nu reusea sa lege un discurs valabil nici despre procedura prin care s-ar putea uni cele 2 tari, nici despre corturile intinse sau spatiul ocupat nedemocratic, si mai ales despre revendicarile lui, acesta nu a parut prea interesat daca grupul de tineri este ok, daca au nevoie de ceva, daca sunt suficient de pregatiti pentru a inopta pe betonul rece de langa fantani. Simion nu a fost deranjat nici ca in grupul vocal de acolo se aflau aceeasi „cetateni de protest” majoritari fara ocupatie si de etnie roma, pe care ii gasesti acolo indiferent daca se protesteaza pentru Antena 3, Colectiv, Ponta, Arafat sau mai stiu eu ce cauza.In schimb George parea crispat si foarte apasat, efect probabil a actiunii esuate pe care a intreprins-o si pentru care s-a folosit de o mana de tineri curajosi si pasionati, plus o mana de optimisti incurabili, repet oameni, cu un nivel de bun simt si educatie peste medie, indarjiti de acelasi ideal: Basarabia si Romania, intr-un singur stat. Actiune care, tare sunt curios, inspre ce interese a indreptat-o, sacrificand astfel aproape total increderea intr-o platforma, care in trecut a scos in strada si 20000 sau 50000 de oameni.

Cat despre unire, repet idee cu care am fost si sunt partizan in continuare, inainte de toate trebuie facuta la nivelul oamenilor si institutiilor. Asta inseamna o legislatie comuna, o fluidizare a circulatiei banilor intre cetatenii celor 2 state, o liberalizare totala a fortei de munca, si a educatiei, si de ce nu, un sistem de justitie comun. Dupa ce se intampla toate acestea ne putem pune problema cum ar fi sa avem o granita comuna cu Federatia Rusa, intre care se mai interpune si o autoproclamata republica de omuleti verzi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: