„Pentru idealurile mele!”


Cel care a spus acest lucru este foarte popular in lumea intreaga. Imaginea sa cu Steaua Jose Marti de pe bereta este celebra. Ea apare pe postere, pe obiecte de imbracaminte, embleme, monezi si pe tot ceea ce se poate imprima. Che Guevara este foarte popular,comercial, dar mai ales este un model, cel putin pentru mine.

Ernesto Rafael Guevara de la Serna, dupa numele sau real a fost un revolutionar de stanga si insurgent sud-american. Argentinian de origine, El Che, isi formeaza o trupa de guerila cu care reuseste sa rastoarne guvernul generalului Fulgencio Batista din Cuba. Ajuns celebru ca revolutionar, Ernesto Che Guevara, bolnav de astm de la varsta de 2 ani se ambitioneaza sa ajunga doctor, iar mai tarziu primeste diploma in medicina.

Pai si cum a ajuns un doctor, revolutionar convins? Chiar el o spune in titlul ales de mine. Si-a urmat idealurile. Dupa o calatorie pe motocicleta prin America Latina descopera mizeria in care traia lumea de acolo, inegalitatile, tragica viata a indienilor si aroganta militarilor. Hotarat sa schimbe soarta sud-americanilor isi antreneaza trupe de guerila cu care vrea sa darame conducerile unor state ca: Bolivia, Cuba, Guatemala, Chile, Columbia, Ecuador sau Venezuela. Sustinut de Fidel Castro reuseste acest lucru in Cuba, dar esueaza in urmatoarea expeditie, si anume Bolivia.

Acesta este doar un scurt istoric despre revolutionarul Ernesto Che Guevara. Am spus ca este un model pentru mine, dar nu neaparat pentru activitatea lui, mai ales ca eu sunt anti-comunism, cu inclinatii spre extrema dreapta. Este un exemplu pentru ca si-a urmat idealurile, desi putea sa duca o viata linistita de doctor. Putea sa traiasca in bogatie si sa ignore mizeriile din jurul sau asa cum face marea majoritate a „lumii burgheze”. Dar nu, Che Guevara nu a ” inghitit” aceste lucruri si a renuntat la viata linistita, dar mediocra pentru el, in favoarea uneia tumultoase, dar care ii aducea implinirea.

A platit cu viata pentru dorinta lui de implinire, dar cu siguranta a murit fericit, drept dovada fiind unul dintre ultimele dialoguri inainte de moarte, chiar cu invatatoarea sa:

-De ce cu inteligenţa şi fizicul dumneavoastră, familia şi responabilităţile pe care le aveaţi, v-aţi pus într-o asemenea situaţie?

-Pentru idealurile mele.

Che Guevara a aratat ca nu trebuie sa te lasi prada mediocritatii, ca materialitatea nu poate invinge sufletul, ca esti implinit doar atunci cand iti urmezi idealurile, oricat de greu de atins ar fi ele si dupa cum spune: „nimic nu este imposibil în această viaţă, totul este posibil, imposibilităţile şi le creează omul singur şi tot el trebuie să le depăşească„. Pentru mine Che Guevara este un exemplu, este definitia „revolutiei sufletului”

Hasta la victoria siempre!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: